Трикове за пестене на енергия за по-ниски сметки за ток

В тази статия ще намерите полезни съвети как да спестите енергия и да намалите съответно сметката за ток. За домакинствата препоръчваме три стъпки:

 • Използването на електроуреди клас „А” за енергийна ефективност

 • Външна и вътрешна изолация на жилището

 • Промяна в навиците на потребление

Какво е енергийна ефективност?

Терминът „енергийна ефективност” е съотношението между изходното и вложеното количество енергия, т.е. с по-малко енергия да се извърши същата услуга. Производителите на електроенергия в Европейския съюз са задължени да поставят специални обозначения върху уредите. Така наречените „етикети за енергиен клас” информират потребителите за количеството на консумация на електроенергия на съответния уред, както и ефективността на използваната енергия. Съществуват седем вида класове на енергийна ефективност.Тъмно зеленият клас с буква „А” е най-ефективният и така в сходящ ред до буква „G”- най-малка ефективност.

Потреблението на електроенергия в Европа за последните 10 години се е увеличило с 2 %. За да постигнем енергийна ефективност, е добре да подобрим вътрешната и външната изолация на апартамента. За целта домакинствата бяха подпомогнати от програма „Подкрепа за енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради” по Оперативна програма „Регионално развитие“ 2007-2013 г. По проекта се финансира 75 % от санирането на сградите на собствениците, които участват в схемата. Програмата възлиза на 50 млн. лева и е осъществена в 36 града.

Въпреки това, България остава в дъното на класациите за енергийна ефективност. У нас около 40% от потреблението отива за отопление, докато в останалите страни на ЕС- не повече от 25 %. Това означава, че със застудяването потреблението на ток значително нараства, което води до скок в сметките за ток. Според Националния Статистически инстут, 38 % от домакинствата се отопляват на ток. С промяна на навиците за потребление, високите сметки могат да бъда предотвратени.

Съвети за пестене на енергия

Ако се чудите как да направите дома си по-енергийно ефективен, ето някой хитри съвети:

 • Изключвайте зарядните от контактите, когато не ползвате електроуредите. Често забравяме включени в контакта зарядните за телефон и компютъра. Най-добре е да ги оставите да се зареждат вечер по време на нощната тарифа.

 • Слагайте компютъра си на режим ‘’sleep’’, когато не го ползвате.

 • Използвайте разклонител с ключ за изключване. Така ще можете директно да изключите всички уреди, които се зареждат.

 • Поставете хладилника възможно най-далеч от готварската печка. Увеличаването на температурата на хладилника, увеличава потреблението му. Старите хладилници над 10 години харчат голямо количество електроенергия. Ако имате достатъчно средства, за предпочитане е да закупите хладилник клас „А” за енергийна ефективност. Също така редовно размразявайте хладилника, натрупването на лед спомага за по-големия разход на енергия.

 • Подмяната на старите уреди с нови. Те харчат по 150 кВтч на година на ‘’stand by’’ режим.

 • Можете да настроите пералнята на по-ниска температура, за да спестите от високото потребление за загряване на водата. Имайте предвид, че кратката програма на пералнята харчи два пъти повече електроенергия.

 • Сложете външна изолация на апартамента. По този начин ще запазите дома си топъл през зимните месеци без харчене на излишна енергия, както и да се предпазите от горещината през лятото.

 • Поставете уплътнители на прозорците: това спестява до 15 % потребление на електроенергия.

 • Използвайте електрически крушки, които пестят енергия. Те са по-трайни и светят като обикновените. На пазара се предлагат различни видове-рефлекторни крушки (за външно ползване), халогенни крушки (произвеждат повече светлина, използвайки по-малко енергия), флуоресцентни (ефикасни, не произвеждат светлина), компактни флуоресцентни крушки (използват ¼ от енергията, която ползват обикновените крушки). Една крушка от 20 вата осветява по същия начин като 100 ватовата.

 • Понижаването на температурата на бойлера на 55 градуса, ще спести от енергията за затопляне на водата с 15 %. Можете да вградите и таймер за загряване на водата при нощна тарифа.

 • Намалете температурата в стаята с 1 градус и ще спестите 6 % енергия.