Добре дошли на уеб страницата elektrichestvo.bg!

Тя има за цел да Ви информира подробно относно всички въпроси, свързани с пазара на електроенергия. За ваше улеснение, създадохме база данни на всеки доставчик на електроенергия в съответното населено място, както и актуална информация за цените и услугите на всеки един от тях.

Нека първо започнем с въпроса кои са лицензираните доставчици на електроенергия в България? Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) e издала лицензи на три основни доставчици на ток- „ЧЕЗ Електро” АД, „Енерго-про Продажби” АД, „ЕВН България Електроснабдяване” ЕАД. Те са основните играчи на българския електроенергиeн пазар, който все още е единственият нелиберализиран пазар в ЕС. Липсата на конкурентна среда, считана като монопол, не дава възможност на потребителите да избират доставчика си, да договарят условия и цени.

Операторите на електроразпределителните мрежи и крайни снабдители обслужват българските абонати в определени географски региони.

 

 

Един от най-големите инвеститори в областта на електроенергията, ЧЕЗ, покрива 10 административни области в Западна България: Видин, Монтана, Ловеч, Плевен, Враца, Благоевград, София област, София-град, Перник, Кюстендил. От 2005 г. ЧЕЗ работи със своите клиенти като си поставя за цел да подобри комуникацията с потребителите и да достигне по-близо до домакинствата и бизнеса. Компанията води своя социално-отговорна политика за развиване на тези региони. Средствата, вложени в реализираните проекти възлизат на 580 000 лева. Освен това, операторът инвестира и в модернизиране на критичната инфраструктура и изкупуването на електроенергийни съоръжения. Те довеждат до намаляване на средния брой на непланираните прекъсвания на тока с 42%. Днес, абонатите на дружеството наброяват около 1.9 млн.

Същата година, своята търговска дейност стартира и компанията „ЕВН България”. Тя извършва своята дейност на територия от близо 42 000 кв. км като покрива 9 административни области в Югоизточна България: Бургас, Ямбол, Сливен, Стара Загора, Хасково, Кърджали, Пловдив, Смолян, Пазарджик. „ЕВН България” влагат над 900 милиона лева за инвестиции в инфраструктура и електроснабдителната мрежа, за подобряване качеството на услугите на своите 1.5 млн. клиенти. Отделно, дружеството инвестира и в новата „ЕВН България Топлофикация” ЕАД в град Пловдив като от 23.09 2014 г. предвижда и изграждането на нова топлопреносна мрежа. През 2009 г. компанията също стартира своя инициатива за социална отговорност и реализира няколко проекта в областта на екологията.

На енергийния пазар се появява и третото дружество, специализирано в производството на електроенергия от водноелектрически централи. ЕНЕРГО-ПРО България ЕАД обслужва близо 30 000 кв. км и покрива 9 административни области в Североизточна България: Варна, Велико Търново, Габрово, Добрич, Разград, Русе, Силистра, Търговище и Шумен. Нейните водноелектрически централи са с изградена мощност от над 160 МВт. Компанията предлага и уникалната балансираща група, стремяща се да осигури изгодна доставка на електроенергия за своите клиенти.

Трите доставчика се надпреварват кой първи ще предложи по-иновативни услуги на своите клиенти. Електронните фактури, смс-услугите и денонощните телефонни центрове са само част от нововъведенията. Операторите се стремят да информират своите клиенти за промените в цените, наложени от ДЕКВР, да отговарят на всички възможни оплаквания и да отстраняват бързо възникналите повреди. За да достигне по-лесно до своите потребители например, ЧЕЗ създава и институциите „Енергиен oмбудсман”, както и Потребителски съвет, в който участват потребители и експерти със своите мнения и съвети.